Русия пак погна "Свидетели на Йехова"

Върховният съд разпусна сектата през 2017 г.

Новини
13:49 - 24 Ноември 2020
2449
Русия пак погна "Свидетели на Йехова"

Руската полиция предприе масова акция срещу сектата "Свидетели на Йехова" в страната и извърши арести като част от нов наказателен случай срещу групата, обявиха от Следствения комитет, цитиран от "Ройтерс".

Организацията в Русия е обявена за екстремистка и незаконна. От Следствения комитет поясниха, че са предприели действия, тъй като "Свидетели на Йехова" продължават да организират дейности в националния си център и местни клонове в страната.

Върховният съд на Русия нареди през 2017 г. разпускане на "Свидетели на Йехова". Някои от последователите й са вкарани в затвора.

Следственият комитет отбелязва в съобщение, че са установили редица организатори и последователи на "Свидетели на Йехова" в повече от 20 региона. Те са задържани като част от разследването. Срещите се провеждали в апартамент в северозападната част на Москва от юни 2019 г. за обсъждане и изучаване на религиозна литература, свързана с вярата им, а също така са привлекли някои жители на Москва.

"Свидетели на Йехова" е под натиск от години в Русия, където Руската православна църква е доминираща.

През 2018 г. Владимир Путин коментира, че не разбира защо властите преследват групата и призова въпросът да бъде анализиран.