Русия планира да отстрани около 3000 работници от Запорожката АЕЦ

Украйна
11:54 - 12 Май 2023
1490
Русия планира да отстрани около 3000 работници от Запорожката АЕЦ

От Националната енергийна компания на Украйна "Енергоатом" предупредиха, че руските окупатори планират да евакуират работниците от Запорожката АЕЦ, пише в тяхно съобщение в официалния им канал в Telegram.

"Получена е информация, че руските окупатори се подготвят да "евакуират" около 3100 души от Енергодар, сателитния град на Запорожката атомна електроцентрала. На първо място, става дума за отстраняването на 2700 работници от централата, които са подписали договор с фалшивата АД „Експлоатационна организация на Запорожската АЕЦ“ или друго предприятие на „Росатом“, както и за членовете на техните семейства“, се казва в съобщението.

Руснаците забраниха на работниците от атомната електроцентрала да напускат града почти от самото начало на окупацията. А междувременно вече депортираха част от техните семейства в Ростовска област на Руската федерация, според данни на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна.

От "Енергоатом" алармират, че с тези си действия руските сили за пореден път застрашават работата на АЕЦ-а, която ще остане без персонал, и доказват своята неспособност да осигурят работата й. В АЕЦ-а и в момента има катастрофална липса на квалифицирани работници. "Дори онези украински служители, които подписаха срамни договори и се съгласиха да сътрудничат на рашистите, сега ще бъдат „евакуирани".

Това ще задълбочи и без това изключително неотложния въпрос за наличието на достатъчен брой персонал, който да гарантира безопасната работа на атомната електроцентрала дори при сегашното й състояние на спиране", се казва в съобщението.