Русия подкрепи идеята за две държави в Израел

Лавров смята, че акциите срещу йеменските хути заплашват мира

Новини
08:31 - 24 Януари 2024
1952
Русия подкрепи идеята за две държави в Израел

Руският министър на външните работи Сергей Лавров призова за освобождаването на всички израелски заложници, взети от палестинското ислямистко движение "Хамас" в ивицата Газа. Русия категорично подкрепя прекратяването на огъня в конфликта. Заявките си Лавров направи изказване пред Съвета за сигурност на ООН.

Москва подкрепя и решението за две държави за Израел и палестинските територии. Руският външен министър дори разкритикува израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и правителството му, че отхвърлят такова решение.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също разкритикува отхвърлянето на идеята за две държави от страна на Израел.

"Трайното слагане на край на израелско-палестинския конфликт може да бъде постигнато само чрез решението за две държави", каза Гутериш пред Съвета за сигурност на ООН.

"Този отказ и отричането на правото на държавност на палестинския народ ще удължат за неопределено време конфликта, който се превърна в основна заплаха за световния мир и сигурност", добави той.

САЩ, Германия и ЕС, също се съгласиха с решението за две държави и в момента засилват натиска върху противниците на този план.

Палестинското ислямистко движение "Хамас" също отхвърля решението за две държави. Според него независима, демократична и демилитаризирана палестинска държава трябва да съществува мирно заедно с Израел.

Лавров обаче осъди извършените от САЩ и Великобритания, с подкрепата на други съюзници, атаки срещу позиции на йеменските бунтовници хуси. Това е неоправдана агресия и пряка заплаха за международния мир, каза руският външен министър в Ню Йорк.