Русия покани талибаните на икономически форум в Санкт Петербург

Русия
12:58 - 27 Май 2024
1655
Русия покани талибаните на икономически форум в Санкт Петербург

Русия покани афганистанските талибани на най-големия си годишен икономически форум в Санкт Петербург. Предполага се, че Москва скоро може да премахне ислямисткото движение от списъка със забранени организации, предават от Ройтерс.

Министерството на външните работи и правосъдието на Русия са докладвали на президента Владимир Путин по въпроса за премахването на забраната, заяви Замир Кабулов, директор на Втори азиатски отдел в руското външно министерство, пред държавната информационна агенция ТАСС.

Според Кабулов все още има въпросителни по темата, макар че покана за участие в международния икономически форум в Санкт Петербург на 5-8 юни вече е отправена. Афганистанските лидери традиционно се интересуват от закупуване на петролни продукти, посочи още той.

 Припомняме, че форумът в Санкт Петербург, който някога беше домакин на западни изпълнителни директори и инвестиционни банкери от Лондон и Ню Йорк, се промени значително на фона на войната в Украйна, която предизвика най-голямата криза в отношенията на Русия със Запада след Кубинската ракетна криза от 1962 г. Западните инвеститори сега са заменени от бизнеси от Китай, Индия, Африка и Близкия изток.

Талибаните, чието име означава "студенти" на пущунски език, се появиха през 1994 г. около южния афганистански град Кандахар. Това беше една от фракциите, които водеха гражданска война за контрол над страната след оттеглянето на СССР и последвалото падане на правителството.

През 2003 г. Русия официално определи талибаните като терористична организация, въпреки че имаше периодични неофициални контакти с движението.

Талибаните поеха властта в Афганистан през 2021 г., когато американските военни сили се изтеглиха след 20 години война. Оттогава Русия бавно изгражда връзки с администрацията на Афганистан, въпреки че движението все още е официално забранено в Русия.