Русия познавала добре Рюте и не очаква нищо ново от НАТО

Русия
14:05 - 01 Октомври 2024
710
Русия познавала добре Рюте и не очаква нищо ново от НАТО

Русия заяви, че не очаква никаква промяна в политиката от новия генерален секретар на НАТО Марк Рюте - бившият нидерландски премиер, който смени норвежеца Йенс Столтенберг на поста, съобщава "Ройтерс".

"Нашите очаквания са, че Северноатлантическият алианс ще продължи да работи в същата посока, в която го прави и сега", посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той отбеляза, че президентът Владимир Путин се познава добре с Рюте от минали срещи.

"Едно време имаше надежди за възможността за изграждане на добри прагматични отношения - поне такъв диалог се водеше, но впоследствие знаем, че Нидерландия зае доста непримирима позиция, позиция за пълно изключване на всякакви контакти с нашата страна", изтъкна Песков.

Затова не смятаме, че ще се случи нещо съществено ново в политиката на Алианса, заключи той.

Рюте застава начело на НАТО в критичен момент от войната в Украйна - докато руските сили настъпват в източната част на страната, и малко повече от месец преди президентските избори в САЩ.

"Трябва да се уверим, че Украйна надделява като суверенна, независима, демократична страна", заяви той в централата на НАТО в Брюксел по-рано днес.