Русия прати „Гугъл” на съд

Актуални новини
19:24 - 23 Ноември 2020
1805
Русия прати „Гугъл” на съд

Русия прати на съд американския технологичен гигант "Гугъл" за това, че не е премахнал забранено съдържание от търсачката си, съобщи днес федералната служба за надзор на информационните технологии Роскомнадзор, цитирана от Ройтерс, предаде БТА.

Роскомнадзор посочи, че "Гугъл" не е премахнал до 30 процента от т.нар. "опасно съдържание", част от което смята за екстремистко, порнографско и подтикващо към самоубийство.

Възбудено е "административно производство", което може да доведе до съдебно дело и глоба до 5 милиона рубли (65 670 долара).

През август руски съд глоби "Гугъл" с 1,5 милиона рубли, след като го призна за виновен за това, че не е блокирал забранено в Русия съдържание. Други глобални технологични компании също са изправени пред предизвикателства в страната.

Миналата седмица законодатели представиха законопроект, който би позволил на правителството да ограничава интернет достъпа до американски социални медийни платформи, за които се смята, че са дискриминирали руски медии.

Принадлежащата на "Майкрософт" онлайн мрежа LinkedIn за търсене и установяване на професионални контакти е блокирана в Русия след като съд се произнесе, че нарушава приета през 2015 г. разпоредба за съхраняване на данни. Разпоредбата изисква всички данни за руски граждани да се съхраняват в страната.