Русия пратила в затвора над 200 пленени украински войници

Украйна
09:33 - 31 Декември 2023
1895
Русия пратила в затвора над 200 пленени украински войници

Руските съдилища са осъдили на затвор над 200 украински войници от началото на военната операция на Москва в Украйна. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от "Ройтерс".

"Съдилищата на Руската федерация вече осъдиха повече от 200 представители на украинските въоръжени формирования на дълги срокове лишаване от свобода за извършване на зверства", подчерта той.

И двете воюващи страни се обвиняват взаимно в извършването на множество жестокости във войната, която Русия започна с пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

ООН откри редица доказателства за военни престъпления и нарушения на човешките права, извършени от руските власти, като изтезания, изнасилвания и депортиране на деца.

През март Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин с довода, че насилственото депортиране на украински деца от страна на руските сили е военно престъпление.

"По нашия път към справедливостта основният резултат от годината несъмнено е издадената от Международния наказателен съд заповед за арест на Путин", заяви главният прокурор на Украйна Андрий Костин в обобщение на 2023 г.

"Историческо решение и ясен сигнал, че никой не може да бъде над закона".

По данни на Главната прокуратура на Украйна от началото на войната са установени над 121 000 руски престъпления на агресия и военни престъпления.

ООН регистрира и няколко случая на украински власти, извършващи нарушения на човешките права спрямо хора, обвинени в сътрудничество с руските власти.

Лавров посочи, че главният разследващ орган на Русия - Следственият комитет, е образувал 4000 наказателни дела срещу около 900 украински лица.

"Те включват както членове на радикални националистически сдружения, представители на украинските сили за сигурност и наемници, така и представители на военното и политическото ръководство на Украйна", уточни той.

"Тези от тях, на които бяха повдигнати задочни обвинения, са обявени за международно издирване".