Русия прави симулации на ракетни атаки към Естония

Русия
13:23 - 22 Юни 2022
2176
Русия прави симулации на ракетни атаки към Естония

Началникът на Генералния щаб към естонското Министерство на отбраната Кусти Салм заяви, че в момента Русия провежда учения, при които симулира ракетни атаки срещу естонска територия.

Салм потвърди информацията, която преди това бе разпространена от източници в НАТО. Според тях Москва е извършвала подобни симулации не само за Естония, но и за други държави в балтийския регион през последните дни.

„Понастоящем се провеждат учения, при които руснаците симулират ракетни атаки към естонска територия“, каза Салм. „В допълнение, руски хеликоптери са извършили няколко гранични нарушения. Хеликоптерът не прелита случайно през границата. През последните дни имаше няколко случая“.

На 21 юни Естония привика руския посланик, след като обвини Москва, че неин хеликоптер е нарушил въздушното пространство на страната. Твърди се, че МИ-8 е навлязъл в естонското въздушно пространство за две минути без разрешение в събота вечер. Това е станало в южната част на областта Койдула, недалеч от руския град Псков.

Според източници на НАТО, руските хеликоптери тренират атака.

„Освен нарушението на границите на въздушното пространство, имаше и няколко полета на хеликоптери много близо до границата“, каза още представителят на военното министерство в Талин. Ведомството приема ситуацията като „много сериозна“.