Русия прави тестове за бубонна чума

Здравните власти призовават жителите в регионите Тува и Алтай да не консумират мармоти

Свят
16:06 - 08 Юли 2020
2159
Русия прави тестове за бубонна чума

Русия обяви, че отдалечен регион в Далечния изток до Монголия започна тестване на гризачи за бубонна чума, след като бяха потвърдени няколко случая в Монголия и Китай, информира АФП.

Роспотребнадзор, руската федерална служба за защита на потребителите, съобщи, че са започнали да тестват гризачи като мармоти в източния сибирски регион Бурятия, който граничи с Монголия.

В съобщението се казва, че резултатите от проведените през 2020 г. серологични и други тестове за наличие на антиген и чума са отрицателни.

Здравните власти призовават жителите в регионите Тува и Алтай да не ловуват и да не консумират мармоти, след като миналата седмица бяха потвърдени два случая на бубонна чума в Монголия. Двата случая са свързани с братя, които са консумирали месо от мармот.

Вчера Световната здравна организация увери, че следи ситуацията със случая на бубонна чума в Китай след уведомяването й от Пекин.

В Република Алтай, която като Тува също граничи с Монголия, местните власти започнаха кампания за осведомяване на населението.

Роспотребнадзор предупреждава, че има увеличен риск от разпространение на чумата в Бурятия от съседните региони, включително Тува и Алтай. От агенцията обаче подчертават, че няма опасност бубонната чума да се разпространи в цялата страна.