Русия предлага да доставя газ на Европа през Турция

Новини
15:26 - 12 Октомври 2022
2384
Русия предлага да доставя газ на Европа през Турция

Русия може да пренасочи доставките през повредения газопровод "Северен поток" към Черно море, за да създаде голям европейски газов хъб в Турция, или да използва непокътнатата част от "Северен поток 2", за да снабдява ЕС. Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи, че е възможно тръбопроводите да бъдат ремонтирани, но Русия и Европа трябва да решат съдбата им.

Бихме могли да пренасочим изгубените обеми по "Северен поток" по дъното на Балтийско море към региона на Черно море и по този начин основните маршрути за доставка на нашия природен газ за Европа да минават през Турция. Това е, разбира се, ако нашите партньори са заинтересовани", отбеляза Путин.

По негови думи по този начин в Турция ще бъде създаден най-големият газов хъб за Европа.

Той посочи и че руски газ все още може да се доставя в Европа през една непокътната част от газопровода "Северен поток 2", но "топката сега е в полето на ЕС дали иска това да се случи".

Три от линиите на "Северен поток" са повредени, като функциониращ остава само един от тръбопроводите на "Северен поток" 2, който има годишен капацитет от 27,5 милиарда кубически метра.

Русия може да пусне газовите потоци по тази линия, ако Европа поиска, отбеляза Путин.

Доставките по газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2", които свързват Русия и Германия през Балтийско море, бяха прекъснати миналия месец от това, което според Москва е акт на "международен тероризъм".

Руският президент Владимир Путин обвини Съединените щати и техните съюзници за причиняването на взривовете, увредили тръбопроводите - обвинения, които Вашингтон отхвърли.