Русия предупреди за опасност от свръхпроизводство на петрол

Тръмп иска да намали покачващите се цени на черното злато

Икономика
17:13 - 10 Юни 2019
1743
Русия предупреди за опасност от свръхпроизводство на петрол

Русия предупреди за силен риск от глобално свръхпроизводство на петрол, което би могло да доведе до понижение на цените на петрола под 40 долара за барел.

"Днес има наистина големи рискове от свръхпроизводство", заяви руският енергиен министър Александър Новак по време на среща със саудитския си колега Халид ал-Фалих в Москва.
"Трябва да анализираме всичко ... за да вземем балансирано решение през юли", каза той, имайки предвид ключова среща на т.нар. Съюз на ОПЕК + между страните от ОПЕК и други страни, произвеждащи петрол, включително Русия. Алиансът ще се срещне във Виена в началото на юли, където според саудитския министър ще се реши дали да удължи споразумението за производствените нива.

Русия се съгласи с държавите-членки на ОПЕК за намаляване на производството на суров петрол, за да се повишат цените след катастрофата през 2014—2015 г. 25-членният съюз се съгласи да намали производството с 1,2 милиона барела на ден от началото на тази година, след като цените на петрола паднаха с повече от 30% в края на миналата година.

"Цените могат да паднат под 40 долара и дори до 30 долара за барел", заяви руският финансов министър Антон Силуанов, цитиран от руските агенции.

Мащабните понижения на износа от Иран и Венецуела плюс договорените съкращения на производството, осъществени от групата ОПЕК + от януари, намаляват доставките. Американският президент Доналд Тръмп призова ОПЕК да увеличи производството на петрол, за да намали покачващите се цени.