Русия предвижда затвор за избягване на мобилизация

Русия
14:54 - 04 Август 2023
1812
Русия предвижда затвор за избягване на мобилизация

Законопроектът за наказателното преследване за укриване на мобилизация ще предвижда наказание до пет години затвор, каза Андрей Картаполов, председател на комисията по отбрана на Държавната дума, пред Парламентская газета.

Законът ще бъде внесен за разглеждане тази есен, каза той.

"Поехме инициативата да допълним член 328 от Наказателния кодекс на Руската федерация с част трета, която ще се отнася до наказанието за избягване на мобилизация. Смятаме, че това ще бъде глоба до половин милион рубли или лишаване от свобода до пет години. Правителството подкрепи нашата инициатива, изпрати положителна оценка ", каза Картаполов.

Законопроектът беше обявен по-рано тази седмица., текстът му все още не е публикуван.

За сега Наказателният кодекс предвижда само отговорност за избягване на военна служба, нарушителите по този член са изправени пред две години затвор.

"Това е необходимо, за да се възстанови, да го наречем така, статуквото, да се изравни положението. Защото имаме отговорност за избягване на наборна служба, но все още не е установена за избягване на мобилизационна служба. Междувременно военната служба е държавен въпрос", каза депутатът.

Той също така нарече законопроекта "повече от уместен".

На 18 май Върховният съд на Русия поясни, че периодите на мобилизация, обявени с президентски указ, приключват само с "датата и часа" на нейното отменяне. От това следва, че обявената миналата есен от Владимир Путин мобилизация продължава, като за нов набор на мобилизираните не се изисква отделен указ.