Русия прекъсна международните договори на Съвета на Европа

Организацията обяви през октомври 2022 г. Русия за терористична държава

ЕС
14:35 - 16 Февруари 2023
2131
Русия прекъсна международните договори на Съвета на Европа

Държавната дума – парламентът на Русия, прие закон за прекратяване на действието на международните договори на Съвета на Европа в страната. Те са общо 21 на брой.

Законът бе внесен от президента Владимир Путин през януари и засяга по-специално Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, Конвенцията за борба с тероризма и Хартата на Съвета на Европа, както и други документи.

"Във връзка с прекратяването на членството на Русия в Съвета на Европа, считано от 16 март 2022 г., следните международни договори ще се считат за прекратени по отношение на Русия", се казва в документа.

Миналия март Москва обяви излизането си от Съвета на Европа - около месец след началото на агресивната си война в Украйна. Организацията обяви през октомври 2022 г. Русия за терористична държава.

През януари тази година Парламентарната асамблея на Съвета на Европа подкрепи решение за привличане под отговорност на военно-политическото ръководство на Руската федерация и Беларус за престъпления срещу Украйна. Става въпрос за създаването на специален трибунал както за Владимир Путин, така и за Александър Лукашенко.

Припомняме, че Съветът на Европа не бива да се бърка с органите на Европейския съюз - Съвет на Европейския съюз (Съвет на министрите) или Европейски съвет. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа се състои от 306 парламентаристи от 46-те държави членки. Тя избира Генерален секретар, Комисар по правата на човека и съдии в Европейския съд по правата на човека.

ПАСЕ предоставя демократичен форум за обсъждане и следи изборите, а нейните комисии играят важна роля при разглеждането на актуални въпроси.