Русия привика посланика на САЩ

САЩ
13:13 - 07 Март 2024 (обновена)
2481
Русия привика посланика на САЩ

Русия привика посланика на САЩ в Москва Лин Трейси, за да осъди това, което Москва смята за "опити на американски неправителствени организации да се намесват" във вътрешните й работи, седмица преди президентските избори, предаде АФП.

По време на призовката "беше особено подчертано, че опитите за намеса във вътрешните работи на Русия ще бъдат твърдо и решително потушени", се казва в съобщение на руското външно министерство.

Москва обвинява 3 американски неправителствени организации, специализирани в сферата на образованието, че "с подкрепата на посолството изпълняват антируски програми и проекти" и се опитват да "вербуват агенти за влияние под прикритието на образователен и културен обмен".

Тези 3 неправителствени организации, включително Американските съвети за международно образование и Институтът за международно образование, са обявени за "нежелани" в Русия, допълни министерството.

"На посланика е връчено официално съобщение с молба да прекрати всякакво подпомагане на дейността на тези НПО", които също така са обвинени в "насърчаване на нагласи и ценности, чужди на руското общество", според министерството.

Москва също така предупреди Трейси да не предприема никакви "подривни действия и да не разпространява дезинформация" преди президентските избори на 15-17 март, на които се очаква Владимир Путин да бъде преизбран.

Министерството заплаши служителите на американското посолство с експулсиране, ако бъдат "въвлечени в подобни действия".