Русия призна , че е изпитвала противоспътниково оръжие

Русия
15:11 - 16 Ноември 2021
1932
Русия призна, че е изпитвала противоспътниково оръжие

На 15 ноември Русия е провела изпитания, в резултат на които е бил поразен недействащият космически апарат „Целина-Д“, намиращ се на орбита от 1982 година, са заявили от пресслужбата на Министерството на отбраната пред Lenta.ru.

По данни на ведомството образувалите се след поражението от противоспътниковото оръжие фрагменти не представляват заплаха за спътниците и космическата дейност.

„Фрагментите са нанесени в главния каталог на вътрешната система за контрол на космическото пространство и веднага са взети за съпровождане до прекратяване на тяхното съществуване. Изпитания, подобни на проведените от Русия, вече са провеждани в космическото пространство от САЩ, КНР и Индия“, напомнили от ведомството.

Отбелязва се също, че руското отбранително министерство осъществява планова дейност по укрепване на отбранителната способност, която изключва „възможност за внезапно нанасяне на ущърб върху безопасността на страната в космическата сфера и на земята от съществуващи и перспективни чуждестранни космически средства“.

По-рано официален представител на Държавния департамент на САЩ заяви, че руските изпитания на противоспътниково оръжие в Космоса са безразсъдни. Той подчерта, че заради изпитанията в Космоса са се появили повече от 1500 отломки и стотици хиляди фрагменти по-малък боклук, който е заплаха за интересите на всички страни и за безопасността на МКС.