Русия провидя повишена опасност от ядрена война

Сергей Лавров коментира и търговската война между Китай и САЩ

Свят
13:54 - 10 Юли 2020
1279
Русия провидя повишена опасност от ядрена война

Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че опасността от глобална ядрена конфронтация значително се е увеличила, съобщават руските медии.

Той подчерта, че световната сигурност се е влошила, защото Вашингтон демонтира световната система за контрол на въоръженията.

"Съгласен съм, че в последно време ядрените рискове се увеличиха значително, че положението със сигурността, международната стратегическа стабилност се влошават открито. Причините също са очевидни за всички: САЩ искат да си възвърнат световното господство и да постигнат победа в това, което наричат ​​съперничество на великите сили", обясни руският първи дипломат.

Лавров каза още, че съдбата на договора Нов СТАРТ вече е ясна, тъй като Вашингтон е решил да не го удължава. Договорът Нов СТАРТ, подписан през 2010 г., изтича през февруари следващата година. САЩ настояват Китай да се присъедини към Вашингтон и Москва в ядрените преговори, но Пекин многократно заяви, че не е заинтересован от това.

Лавров коментира и търговската война между Китай и САЩ, като отбеляза, че Русия не вижда полза в конфликта. Той каза още, че методите, които Вашингтон използва, за да принуди Пекин към преговорите за стратегическа стабилност, били по-малко от вежливи.

"Налице са много, много тревожни знаци, че въпреки тези признаци на надежда, които трябва да бъдат уважавани, американските власти все по-често го правят лично и то в много сурова форма. Това показва високо ниво на напрежение от двете страни. А това високо ниво е много тревожно", изтъкна още руският външен министър.

Той изрази надежда, че "здравият разум ще надделее и това няма да стигне до момент, в който няма връщане назад".