Русия пуска космически яхти за туристи

Изпращат орбитален апарат на Луната

Топ
08:48 - 22 Февруари 2022
2297
Русия пуска космически яхти за туристи

С всеки изминал ден мечтата на редовия турист за пътешествие в космоса започва да придобива все по-реални измерения. Не е далеч времето, когато извънорбиталните полети ще се превърнат в редовни линии. Поредната крачка към тази все още научно-фантастична перспектива предприемат руските конструктори, които вече разработват космически яхти за туристи.

Разработката на суборбиталния безпилотен космически кораб „Космическа яхта Селена“ започна преди няколко години, като конструкторите обещават той да излита като обикновен самолет. В момента се работи върху определяне на оптималното време за полет и на комфортната траектория на излитане. Предвижда се в яхтите да има пилоти, които обаче няма да ги управляват, а само ще следят за изправността на уредите и ще се намесват  при форсмажорни обстоятелства.

Междувременно стана ясно, че Русия планира да изстреля към Луната космически кораб за транспортиране на товари, тежък луноход за добив на полезни изкопаеми и модули за лунната база. Очаква се това да ес случи в периода 2031-2035 г. Предвижда се станцията „Луна-30“ да достави на повърхността на спътника на Земята космически кораб, чиято основна задача ще бъде да поддържа пилотираните месии. На по-късен етап станцията „Луна-31“ ще достави тежък луноход с тегло до пет тона, оборудван с необходимите средства за разработка на лунните ресурси. Станцията „Луна-32“ пък ще достави на естествения спътник на Земята модули с тегло до шест тона за изграждането на лунен полигон, а изстрелването на орбиталния апарат „Луна-33“ ще осигури комуникацията и навигацията.

По-рано бе съобщено, че през 2023 г. орбитален апарат „Луна-26“ и през 2024 г. - станцията „Луна-27“. "Луна-25" ще търси воден лед на южния полюс на спътника и ще тества технологията за меко кацане на Луната. Орбиталният апарат „Луна-26“ ще извърши картографиране и дистанционно проучване на повърхността на спътника. "Луна-27" ще вземе за изследване проби от почвата на южния полюс на спътника. Това ще бъде първата руска лунна мисия след 40-годишно прекъсване. Последната съветска станция бе изстреляна към спътника на Земята през 1976 г. и се наричаше "Луна-24".