Русия пуска ваксина срещу COVID-19 още през есента

Експерименталното лекарство вече се тества върху хора

Русия
16:10 - 08 Юли 2020
1402
Русия пуска ваксина срещу COVID-19 още през есента

Още през есента Москва очаква първите дози ваксина срещу коронавирус, заяви кметът на столицата Сергей Собянин. Мащабно производство и доставки на имунизационния препарат в цялата страна са планирани за началото на идната година.

Експерименталната ваксина вече се тества върху хора, като тя е въведена на повече от 50 доброволци, които се наблюдават в болнични заведения, пише "Монитор". 

Всички те се чувстват добре, страничните реакции на препарата са минимални и не се отличават от тези при другите имунизации, заявиха медици. Температурата, кръвното налягане и лабораторните показатели на доброволците също са в рамките на референтните значения.  Имунизационният препарат е разработен от учените на Националния център по епидемиология и микробиология „Гамалея“. Става дума за ваксина, създадена на основата на ДНК на аденовируса, в който е внедрен ген на новия коронавирус SARS-CoV-2. Аденовирусът се използва в качеството на „контейнер“, чиято задача е да достави коронавирусния ген до клетките.

Така в тях се предизвика синтез на обвивката на Ковид-19 и имунната система се „запознава“ с потенциалния враг, обясниха от института по микробиология.

По-рано сътрудниците на института „Гамалея“ изпитаха препарата върху себе си. Учените твърдят, че след въвеждането му са придобили имунитет срещу Ковид-19 и не са почувствали никакви негативни странични ефекти. Преди да изпитат ваксината върху себе си, руските учени я тестваха върху опитни мишки и морски свинчета. Според прогнозите, новата ваксина ще поддържа достатъчно ниво на антитела срещу Ковид-19 в човешкия организъм около 1 година.

Междувременно в Русия продължава положителна тенденция в заболеваемостта от коронавирус. Вече няколко дни подред новите случаи са под 7000. За сряда те са 6562, като при близо една трета от тях болестта протича безсимптомно. Оздравелите за 24 часа са 8631. В Москва, която е лидер в черната класация, новооткритите пациенти с Ковид-19 за денонощие са 621.