Русия пусна първата в света плаваща АЕЦ

"Академик Ломоносов" се намира край Чукотка в Далечния север

Любопитно
19:34 - 22 Май 2020
1829
Русия пусна първата в света плаваща АЕЦ

Първата в света плаваща атомна централа "Академик Ломоносов", която се намира край бреговете на полуостров Чукотка в Далечния север на Русия, днес бе пусната в промишлена експлоатация след одобрение на регулаторните органи, предаде ТАСС.

Заповедта за пускането ѝ е подписана от генералния директор на Росенергоатом Андрей Петров, цитира БТА.

Съоръжението вече е единайсетата АЕЦ в Русия, която е в промишлена експлоатация, както и най-северната в света, посочва Петров в комюнике.

Централата подаде електричество за първи път на 19 декември 2019 година в изолираната мрежа на Чаун-Балибинския енерговъзел на Чукотка. Международното специализирано списание "Пауър" тогава призна събитието за едно от шестте ключови в световната атомна енергетика за годината.

От момента на включването си централата вече е произвела над 47.3 млн. киловатчаса електроенергия и в момента покрива 20 процента от енергийните нужди на района. След като Балибинската АЕЦ бъде изведена от експлоатация, "Академик Ломоносов" ще стане основният източник на електроенергия за полуострова.

Първата плаваща атомна централа в света се състои от брегова инфраструктура и плаващия енергоблок "Академик Ломоносов", който има два рактора тип КЛТ-40С, всеки с мощност 35 мегавата. Мощността за производство на електроенергия на централата е 70 мегавата, а на топлоенергия - 50 гигакалории.