Русия пусна в експлоатация първата в света плаваща АЕЦ

Мощността на "Академик Ломоносов" е 70 мегавата

Новини
16:33 - 22 Май 2020
1960
Русия пусна в експлоатация първата в света плаваща АЕЦ

Първата плаваща атомна електроцентрала "Академик Ломоносов", разположена в полустров Чукотка в Североизточен Сибир, беше пусната в експлоатация днес, след като е получила положително заключение от "Росприроднадзор" и потвърждение от "Ростехнадзор", че станцията е построена в съответствие с изискванията на проектната документация.

Това се посочва в съобщението на концерна "Росенергоатом" (част от "Росатом"), съобщават руските медии.

"От днес проектът за изграждане на плаваща атомна електроцентрала в град Певек, Чукотски автономен окръг, може да се смята за успешно приключен. Сега тя се превърна в единадесетата атомна електроцентрала в Русия и най-северната в света", отбеляза Андрей Петров, който е генерален директор на "Росенергоатом"

Международното списание Power призна това събитие като едно от шестте ключови събития на годината в световната ядрена енергетика.

След включването си в мрежата плаващата АЕЦ вече е генерирала над 47,3 млн. киловатчаса електроенергия, като сега осигурява 20% от потреблението на електроенергия от енергийния център Чаун-Билибинск. А след извеждането от експлоатация на АЕЦ "Билибино", плаващата АЕЦ ще бъде основният източник на електроенергия за Чукотка.

Първата в света плаваща атомна електроцентрала се състои от крайбрежна инфраструктура и плаващ енергоблок "Академик Ломоносов", оборудван с два реактора тип КЛТ-40С с електрическа мощност 35 мегавата всеки. Мощността на плаващата АЕЦ е 70 мегавата, а топлинната мощност - 50 гкал/ч.