Русия: "Хизбула" остава организирана въпреки израелските атаки

Русия
17:01 - 09 Октомври 2024
3553
Русия: "Хизбула" остава организирана въпреки израелските атаки

"Хизбула" все още е организирана и не е загубила командната си верига въпреки ударите на Израел, който се опитва да разпали въоръжен конфликт в Близкия изток. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от "Ройтерс".

"Според нашите оценки "Хизбула", включително военното крило, не е загубила веригата си на командване и демонстрира организираност", отчете тя.

Захарова посочи, че Западът, по-специално САЩ и Великобритания, разпалват конфликта в Близкия изток и показват лицемерие чрез подкрепата си за Израел, който причинява значителни цивилни жертви в Ливан.

"Хизбула" е създадена от Иранската революционна гвардия в началото на 80-те години на миналия век, за да се бори с Израел. Освен това е основно социално, религиозно и политическо движение за ливанските мюсюлмани шиити.

Русия разкритикува Израел и за удар по Сирия.

"За пореден път Израел грубо наруши суверенитета на Сирия, като нанесе ракетен удар по многоетажна жилищна сграда в гъсто населен район на Дамаск", подчерта Захарова.

"Възмутително е, че подобни действия буквално се превърнаха в рутинна практика, прилагана към Сирия, Ливан и ивицата Газа", заяви тя и добави, че това показва "желанието на Израел да разшири допълнително географията на въоръжената ескалация в региона".