Русия разкри детайли за добре пазеното в тайна ПРО

Новата система "Купол" засича изстреляни ракети и да ги проследява до мишената им

Свят
16:48 - 18 Декември 2019
2173
Русия разкри детайли за добре пазеното в тайна ПРО

Русия разкри детайли за добре пазената в тайна система за противоракетна отбрана преди план на президента на САЩ Доналд Тръмп да създаде нови космически сили, информира АФП.

Новата система, наречена "Купол", е проектирана да засича изстреляни балистични ракети и да ги проследява до мишената им, според документи, представени от Генералния щаб на Русия пред военни аташета.

Като част от програмата три сателита за ранно предупреждение, наречени "Тундра", вече са разположени в орбитата от 2015 г.

Не е известна точната конфигурация на "Купол", но се позиционира като равнопоставена на американската система за следене SBIRS.

Генерал Валерий Герасимов, началник на генщаба на руската армия, коментира, че последните сателити "значително са увеличили възможностите на Русия да засича изстрелвания и междуконтинентални балистични ракети".

Той направи коментара в Министерството на отбраната ден след решението на Конгреса на САЩ да одобри 738 милиарда долара бюджет за отбрана, който предвижда и създаване на нови космически сили, които ще бъдат под контрола на ВВС.

Русия има космически сили от 2015 г., които са към ВВС и предимно са със задача противоракетна отбрана. В същото време Москва отдавна обвинява САЩ, че искат да милитаризират космоса, който се запазва като една от последните сфери на сътрудничество между двете държави.

През 2018 г. САЩ, които подозират Москва в разработване на космически оръжия, обявиха, че са разтревожени от "много необичайно поведение" на руски сателит. Москва отговори, че това са неоснователни твърдения.