Русия: Разузнавателните полети на НАТО са риск за гражданските самолети

Новини
21:53 - 05 Декември 2021
2678
Русия: Разузнавателните полети на НАТО са риск за гражданските самолети

Граждански самолет, летящ от Тел Авив за Москва, беше принуден да промени курса си над Черно море заради разузнавателен самолет на НАТО. Във връзка с инцидента руските власти са изпратили протест по дипломатически канали, съобщиха пред журналисти от Федералната агенция за въздушен транспорт „Росавиация“, цитирани от “Российская газета“.

„Сутринта на 3 декември в 9:53 часа московско време (8:53 часа българско време) над открити води на Черно море, в близост до зоната на отговорност на руските служби за въздушно движение, разузнавателният самолет на НАТО CL600 прелетя с интензивно спускане от височина от 11 000 до 9 200 метра, пресичайки маршрута, установен за граждански самолети. Екипажът на разузнавателния самолет не отговори на многократни повиквания от службите за въздушно движение“, се казва в съобщението на Федералната агенция за въздушен транспорт

Същата зона беше пресечена от маршрутите на полетите на два граждански самолета – Аерофлот Еърбъс 330, който летеше от Тел Авив за Москва, и полет от Сочи до Скопие (Северна Македония). поради което „посоките и височните на полета на гражданските самолети бяха своевременно променени“.

„Повишената интензивност на полетите на самолети на НАТО в близост до границите на Руската федерация, включително над Черно море, създава риск от опасни инциденти по отношение на граждански самолети. Като се има предвид, че посочените по-горе полети на военни самолети без радиовръзка крият рискове за безопасността на гражданските самолети в Черно море, руските авиационни власти ще инициират изпращането на протеста по дипломатически канали“, казаха от Федералната агенция за въздушен транспорт.

Инцидентът с пресичането на траектории на самолетите в небето е записан преди това от порталите Flightradar24 и Radarbox, които проследяват полетите в реално време. Според тях американски разузнавателен самолет е излетял от база на остров Крит.

По-рано в събота стана известно, че руски изтребители Су-27 и Су-30 е трябвало да ескортират над Черно море стратегически разузнавателен самолет на ВВС на САЩ, както и самолет за разузнаване и целеуказание на сухопътните войски на САЩ. Те са забелязани над неутралните води на Черно море.