Русия: С-500 ще унищожава хиперзвукови оръжия в космоса

С-500 "Прометей" (OКР "Триумфатор-М") се отнася до новото поколение системи за противовъздушна отбрана

Свят
12:05 - 03 Юли 2020
1762
Русия: С-500 ще унищожава хиперзвукови оръжия в космоса

Противоракетната система С-500 "Прометей" ще има способността да унищожава хиперзвукови оръжия в околоземното пространство. Това обяви командирът на руските въздушно-космически сили (както руските власти наричат военновъздушните си сили) Сергей Суровикин в интервю за "Червена звезда".

По-рано за това, че С-500 ще може да прехваща цели на стотици километри от Земята, говори главният конструктор на концерна-разработчик на С-500 "Алмаз-Антей" Павел Созинов.

По думите на Суровикин, техническите характеристики на С-500 позволяват този комплекс да се отнесе към първото поколение системи за противокосмическа отбрана.

"Характеристиките, заложени в системата за противовъздушна отбрана С-500, позволяват да се унищожават освен аеродинамични и балистични цели, хиперзвукови оръжия от всички модификации, включително в близкото пространство", отбеляза главнокомандващият.

Той също така изрази увереност, че аналозите на тази система по принцип не съществуват.

С-500 "Прометей" (OКР "Триумфатор-М") се отнася до новото поколение системи за противовъздушна отбрана земя-въздух. Това е универсален комплекс от прехващане на далечни и височинни височини с повишен потенциал за противоракетна отбрана. Обещаваща система е способна да унищожава не само балистични, но и аеродинамични цели (самолети, хеликоптери), както и крилати ракети.