Русия с ваксина срещу коронавируса до края на лятото

Здраве
15:41 - 23 Май 2020
3045
Русия с ваксина срещу коронавируса до края на лятото

Предвижда се производството на коронавирусната ваксина да започне до края на лятото, каза за РИА Новости директорът на Научноизследователския институт по епидемиология и микробиология Александър Гинцбург.

"За съжаление, производството няма да позволи веднага ваксиниране на голяма част от населението на страната, но сега се предприемат от организаторите на здравеопазването безпрецедентни усилия и действия, така че когато ваксината бъде регистрирана, възможно най-бързо да се премине към нейното мащабно производство “, каза той.

"Всичко е изследвано върху малки животни, изследвани са всички видове токсикологични реакции. Сега се завършват експерименти върху по-нисши примати, тоест върху маймуни, където, Слава Богу, се получават добри резултати както по отношение на имуногенността, така и по отношение на безопасността", добави директорът на изследователския институт.

След това се планира да се подадат документи в Министерството на здравеопазването, за да се получи разрешение за провеждане на тестове на хора.

"Колко време ще отнеме самата процедура, не мога да кажа. Но се надявам, че във връзка с пандемията, институтът за контрол ще разгледа нашето приложение бързо, надявам се, както планираме да получим това разрешение до 15 юни и да започнем клинични проучвания върху човешката популация." - каза Гунцбург.