Русия съобщава за предотвратено покушение срещу олигарх

Русия
11:30 - 06 Март 2023
1780
Русия съобщава за предотвратено покушение срещу олигарх

Федералната служба за сигурност на Руската федерация (ФСБ) заявява, че е предотвратено покушение срещу бизнесмена Константин Малофеев.

Опит за покушение срещу Константин Малофеев, ръководител на борда на директорите на групата компании "Царьград", е бил предотвратен, съобщи ТАСС, позовавайки се на изявление на ФСБ. Според него организатор на атентата са службите за сигурност на Украйна.

Опитът за убийство на Малофеев е бил планиран по същата схема, която е използвана при убийството на Даря Дугина - терористите са възнамерявали да взривят бомба, прикрепена под автомобила, съобщава РИА Новости. Тогава ФСБ разкри покушението за 24 часа.

Държавната агенция, позовавайки се на специалните служби, посочва конкретно за организатор на покушението - Денис Капустин (Никитин), основател на т.нар. Руския доброволчески корпус. Той е действал директно под диктовката на украинските специални служби.

"Сътрудници на Капустин - поддръжници от дяснорадикалните организации "Белият Рекс", "Реструкт", "Тор Щайнер" и "Карпатска сеч", граждани на Руската федерация Кейнер и Ушков - са неутрализирани, като са оказали въоръжена съпротива", отбеляза ФСБ. Повече за "неутрализираните руснаци" не се съобщава.

Миналата седмица Денис Капустин бе обвинен за организирането на нападението в Брянска област. Украинските власти отрекоха да са замесени в рейда в Брянска област, който Кремъл нарече терористична атака. Днес ТАСС цитира изявлението на ФСБ за това: "Използвайки методите на нацистите от времето на Великата отечествена война, бандитите ограбиха местни жители, след което ги затвориха в една от къщите, минираха и взривиха съоръжения за поддържане на живота на цивилните."

Централното разузнавателно звено на ФСБ посочва и че през август 2022 г. е предотвратен акт на саботаж и тероризъм с използване на самоделно взривно устройство в нефтогазово съоръжение във Волгоградска област. Той също е бил организиран от Капустин.

Кой е Константин Малофеев: инвестиционен банкер, наричан и "православен банкер", заради изтъкваната религиозна принадлежност. Попадна под ударите на санкциите на САЩ и ЕС, заради финансиране на руските подразделения в Украйна. Ocвeн чe e нaй-гoлeмият минoритaрeн coбcтвeник нa държaвнo-кoнтрoлирaния "Рocтeлeкoм", Кoнcтaнтин Мaлoфeeв e прeдceдaтeл нa cъвeтa нa дирeктoритe нa групaтa "Цaрьгрaд", кoятo упрaвлявa някoлкo бизнec-нaчинaния пoд eднa мaркa, с най-значимия му проект тeлeвизиoнният кaнaл "Цaрьгрaд ТВ".

Припомняме, че Константин Малофеев, заедно с бившия председател на Руския институт за стратегически изследвания Леонид Решетников, е с наложена забрана от 2019 г. да влиза в България за срок от десет години. Мярката у нас бе предприета след повдигането на обвинение на лидера на движение "Русофили" Николай Малинов.