Русия съобщи за атака с дронове срещу Крим

Украйна
12:09 - 15 Юни 2023
1828
Русия съобщи за атака с дронове срещу Крим

Назначеният от Москва ръководител на окупирания Крим - Сергей Аксьонов - твърди, че полуостровът е бил атакуван от 9 дрона през нощта на 15 юни.

Аксьонов заяви, че шест безпилотни самолета са били свалени, а три са били принудени да се приземят с помощта на методите за електронна война.

Твърди се, че един от дроновете се е взривил в село Докучаево в централната част на Крим, в резултат на което са счупени стъклата на няколко къщи, казва пълномощникът, цитиран от "Украинска правда". Не се съобщава за жертви.

„Киев индипендънт” също съобщи новината, но уточни, че не е в състояние да провери твърденията на Аксьонов. Украинските власти не са коментирали инцидента.

През изминалата нощ Русия изстреля 20 ирански дрона Шахед-136/131, за да атакува Украйна. Според Военновъздушните сили на защитаващата се страна всички безпилотни самолети са свалени от украинската противовъздушна отбрана.

От август 2022 г. насам редовно се съобщава за експлозии и пожари на окупирания от Русия Кримски полуостров. Украинските власти многократно са обещавали да върнат Крим в границите на Украйна.

Русия го окупира, откакто анексира полуострова през 2014 г. след революцията на Майдана, която свали от власт тогавашния проруски президент на Украйна Виктор Янукович.