Русия: САЩ да мислят за Тексас, не за "Северен поток 2"

Федералните власти предприемат стъпки, за да помогнат на жителите на щата

Свят
16:44 - 18 Февруари 2021
2919
Русия: САЩ да мислят за Тексас, не за "Северен поток 2"

Американските власти следваше да мислят повече за енергийните доставки на Тексас, където сега много хора остават без топлина, отколкото за "Северен поток 2". Това коментира прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Той отбеляза, че "Северен поток 2" бил добър проект, който "няма абсолютно нищо общо с енергийното обезпечаване на САЩ", но е свързан с осигуряването на енергийната сигурност на Европа, особено в условията на турбулентността с климатичните промени.

"Вероятно има смисъл нашите американски партньори да се интересуват по-малко от "Северен поток 2" и в по-голяма степен да се интересуват от събитията в Хюстън, Тексас, енергийните доставки, топлоснабдяването (на този щат). Тук, разбира се, газът не би пречил", коментира представителят на Кремъл.

Отговаряйки на въпрос за преговорите между САЩ и Германия за "Северен поток 2", Песков отбеляза, че Кремъл не знаел нищо за тях. "Ние изхождаме от многобройните изявления на колегите в Германия за необходимостта от завършване на този проект, който и без друго трябва да бъде завършен и пуснат", отбеляза Песков.

В щата Тексас заради снежни бури, по последни данни, около 3,2 милиона жители остават без електричество, над 260 хиляди от тях са лишени от водопроводна вода. В същото време в значителна част от територията на щата се запазват необичайни за тези места студени температури.

Според телевизиите в Тексас жителите на щата, останали без ток, се опитват да се сгреят в автомобилите си. В поне един случай това е довело до отравяне с въглероден окис. Опитите за затопляне с камини и газови печки или използване на генератори водят до пожари. Някои магазини не работят поради липса на ток; дълги опашки се извиват пред останалите. Федералните власти предприемат стъпки, за да помогнат на жителите на Тексас и други щати, най-силно засегнати от снежните бури и студеното време, заяви вицепрезидентът на САЩ Камала Харис.