Русия: САЩ водят света към нова Карибска криза

Кубинската ракетна криза през 1962 г. предизвика страх от ядрена война

Свят
14:55 - 24 Юни 2019
3722
Русия: САЩ водят света към нова Карибска криза

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков предупреди, че решението на САЩ да разположат своите ракетни системи в близост до границите на Русия може не само са предизвика ескалация на напрежението в региона, но и да предизвика конфликт, подобен Кубинската ракетна криза, съобщават руските медии.

"Ако наистина се стигне до разполагането на такива системи на сушата, ситуацията не просто ще се усложни, а ще ескалира тотално", изтъкна той.

САЩ обмислят разполагането на свои ракети в Европа след като се оттегли от Договора за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег през февруари 2019 г. под предлог, че Русия нарушава договора. Москва многократно критикува тези планове и обеща да разположи в отговор свои собствени ракети, способни да достигнат всички части на Европа в отговор.

Русия отрича, че е нарушила договора, подписан през 1987 г.

Кубинската ракетна криза през 1962 г. предизвика страхове от надвиснала ядрена война между САЩ и тогавашния СССР. Кризата избухна, след като двете страни разположиха свои ядрени балистични ракети близо до границите на другата. След напрегнато противопоставяне, ръководителите на държавите стигнаха до разбирателство, което доведе до изтеглянето на ракетите от Куба на СССР и изтеглянето на американските ракети от Турция, като по този начин кризата беше разрешена по мирен начин.