Русия: САЩ вредят на мира на Балканите

Вашингтон помага на косовските албанци да формират собствена армия и нарушава международните договорки, заяви Москва

Актуални новини
12:22 - 31 Юли 2020
895
Русия: САЩ вредят на мира на Балканите

Заместник говорителят на Министерството на външните работи на Русия Алексей Зайцев заяви, че Русия със съжаление и тревога следи информациите за американски доставки на оръжие и военна техника на властите в Прищина, съобщава белградският вестник "Блиц".

В съобщение, предадено на Танюг от посолството на Русия в Сърбия, позовавайки се на официалния сайт на руското външно министерство, се казва, че Зайцев е заявил на брифинг в Москва, че "САЩ работят открито във вреда на международните усилия, които са насочени към осигуряване на мир и стабилност на Балканите и поради това са несъвместими с милитаризацията на самопровъзгласилата се Република Косово".

Зайцев заявил, че замисълът на Вашингтон е да помогне на косовските албанци да формират собствена армия, но с това грубо се нарушават точки от резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, която предвижда демонтиране на каквито и да били милитаризирани формации на косовските албанци, допускайки присъствието в областта само на международен умиротворителен контингент.

Призоваваме всички, които не са равнодушни към ситуацията на Балканите и бъдещето на този чувствителен регион, да не позволят стъпки, които могат да предизвикат неговата дестабилизация, с увеличаване на експлозивен конфликтен потенциал, казал Зайцев.

Сръбските медии писаха преди няколко дни за таен договор между Вашингтон и Прищина, според който в Косово е пристигнал контингент бронирани коли, които прищинските власти са купили от САЩ.