Русия създава индустриална зона край Суецкия канал

Новини
14:25 - 01 Август 2023
2276
Русия създава индустриална зона край Суецкия канал

Създават руска индустриална зона в района на Суецкия канал в Египет, като още през тази година там трябва да започне изграждане на първите производствени мощности.

Това съобщи руският президент Владимир Путин на форума "Русия-Африка" в Санкт Петербург, предаде БНР.

Русия ще е готова до три-четири месеца да доставя зърно за Африка и да замени украинската пшеница. Владимир Путин обяви готовност да осигури безвъзмездно между 25 и 50 хиляди тона за най-нуждаещите се африкански държави.

Африка е готова да работи с Русия като специален партньор, но руската подкрепа за стабилността на континента трябва да минава през стабилно решение за мир между Русия и Украйна, подчерта председателят на Африканския съюз Азали Асумани.

Проектът РИО, в рамките, на който се разработва индустриалната зона край Суецкия канал е част от междуправителствено споразумение между Руската федерация и Арабска република Египет, сключено още през 2014 г. Той е част от националния проект "Международно сътрудничество и износ".

Плановете са руската индустриална зона да бъде е представена от две площадки, едната от които да се намира в северната част на Египет, на източния бряг на Суецкия канал. Вторият е на брега на Червено море в района на Айн Сухна. Общата планирана площ на обектите - 525 хектара.

RIO е платформа не само за навлизане на руски компании на нови пазари в Африка и Близкия изток, но и за увеличаване на доставките, включително за Азия.

В момента се водят преговори с египетската страна за осигуряване на допълнителни преференциални условия за компаниите резиденти в зоната, като една от договорките е за получаване на етикет Made in Egypt върху продуктите (при спазване на изискванията за постепенна локализация).