Русия се хвали с ракета с "недостижим обхват" на действие

На 2 август Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие беше прекратен

Свят
11:48 - 18 Септември 2019
1528
Русия се хвали с ракета с "недостижим обхват" на действие

Обхватът на действие на руските ракети X-101 е недостижим за нито един от конкурентите. Това обяви генералният директор на руската корпорация "Тактическо ракетно въоръжение" Борис Обносов в интервю за руското издание "Военнопромишлен куриер".

Така той отговори на въпроса на журналиста за това, какво ще може Русия да противопостави на неотдавнашното изпитание в САЩ на ракети с обсег до 1000 км, след като Вашингтон денонсира Договора за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г.

Освен това по думите на Обносов, руските разработчици имат възможности за подобряване на тактико-техническите характеристики на ракетата X-101, но съществували определени ограничения, свързани с международните задължения, като те са строго контролирани.

"Основното е нашата технологична база, с която можем да се гордеем. Но ние сме страна, която стриктно спазва закона. Нашата система от ограничения е свързана с международни задължения и строго се контролира. Успях да участвам пряко в преговорите за конвенционални оръжия и забраната на ядрените опити. Мога да потвърдя колко сме пунктуални в изпълнението на всички задължения", добави той.

Обносов припомнил и думите на руския президент Владимир Путин, че не трябва да се допуска следваща надпревара във въоръжаването, но той подчертал, че сигурността на страната при всички случаи щяла да бъде осигурена.

"Ако ни бъде поставена задача, ще я решим, при това с най-малко скъпите способи. Има постижения, знания, компетенции. Така сигурността на страната ще бъде осигурена", заключи ръководителят на корпорацията.

На 2 август Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие беше прекратен. По-рано тази година Вашингтон обяви едностранно оттегляне от това споразумение, обвинявайки Русия в дългосрочното му нарушение. Москва отхвърля всички обвинения. В началото на юли Путин подписа закон за прекратяване на договора.