Русия се издъни: „Спутник V” се бави

Актуални новини
04:28 - 14 Януари 2021
4127
Русия се издъни: „Спутник V” се бави

Kогато Кремъл представи своята ваксина "Спутник-V" - това изглеждаше като спасяване на света. Сега, когато борбата срещу пандемията набира скорост, става ясно, че Русия изостава в производството на ваксини. И клиентите започват да се изнервят, пише германският в. "Ди Велт".

Ваксината "Спутник - V" трябваше да шокира света, подобно на първия изкуствен спътник на бившия СССР, който през 1957 г. накара Запада да постави под съмнение своето технологично и военно превъзходство. (...) Посланието към света беше: руснаците отново бяха първите.

Въпреки това, няколко месеца по-късно историята на успеха на Москва се провали - казва журналистът Павел Локшин.

Въпреки че Кремъл говори за 1,2 милиарда дози, поръчани от страни като Египет, Бразилия, Непал и Венецуела, докато ваксината не бъде регистрирана там и доставена, тя ще стане не повече от опция на борсата. Да бъдеш първият не е достатъчно. Трябва да можеш да постигнеш резултати.

Наскоро руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров заяви в интервю за държавната телевизия "Русия-24", че 2 милиона дози от ваксината вече са произведени и по този начин леко надхвърлят плана.

На фона на представянето на американския фармацевтичен гигант Pfizer, който в момента е доставил около 50 милиона дози от ваксината, разработена съвместно с Biontech, руските данни изглеждат несериозни.

Но Русия вече може да цитира поне успех при износа. Малко преди Коледа Аржентина беше първата страна извън ОНД, която сертифицира "Спутник-V" и започна ваксинацията.

Това не мина и без скандал. 61-годишният президент Алберто Фернандес, противно на неговото твърдение, той не стана първият ваксиниран, след като 68-годишният Путин отказа ваксината, като се позова на възрастта си.

В същото време руската ваксина среща трудности при стъпването на перспективните пазари на Китай, Индия и Бразилия.

Кирил Дмитриев, ръководител на Руския фонд за директни инвестиции, финансирал разработването на ваксината, смята, че се води информационна война срещу руската ваксина в чужбина.