Русия се отказва да председателства ЮНЕСКО

Русия
11:28 - 24 Ноември 2022
1731
Русия се отказва да председателства ЮНЕСКО

Постоянният представител на Русия в ЮНЕСКО Александър Кузнецов освободи поста на председател на Комитета за световно наследство на организацията на ООН, съобщава "ТАСС", позовавайки се на "Франс Прес".

Според Кузнецов мисията му като пратеник на Русия в ЮНЕСКО е изпълнена и счита за невъзможно да остане на длъжността си в 45-тата сесия на комитета. Това посочва той в писмо до членовете на комисията в организацията.

По правилата на ЮНЕСКО следващият председател на комитета се назначава от страната, следваща, в случая Русия, по азбучен ред на английски език.

Съответно Александър Кузнецов ще бъде наследен от представител на Саудитска Арабия, която до няколко дни трябва да потвърди дали е съгласна и да назначи нов председател.

Това лято трябваше да се проведе 45-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО в руския град Казан, но бе отложена за неопределен период от време.

До седмици би трябвало да бъде свикана извънредна сесия, на която да се договорят датата и мястото на следващата сесия, която най-рано може да се организира през първата половина на 2023 г., посочва "Франс Прес".