Русия се сбогува с легендарния Ту-154

Машината - символ на съветската епоха, летя за последно от Якутия до Новосибирск

Новини
22:00 - 28 Октомври 2020
2264
Русия се сбогува с легендарния Ту-154

Руската гражданска авиация днес се сбогува с един самолет, който беше сред символите на съветската епоха. Ту-154, някога познат и у нас, извърши последния си полет от Якутия до град Новосибирск. Това беше последната подобна машина на авиокомпанията "Алроса".

Генералният директор съобщи, че сертификатът за летателна годност е изтекъл и на смяна идват съвременни самолети - по-ефективни и икономични, предава БНТ.

Последният граждански полет на Ту-154 беше от якутския град Мирни до Новосибирск. Построената преди 28 години машина превози 140 пътници на борда си.

Ту-154 е разработен в конструкторското бюро "Туполев" и първият му полет е през 1968 г. Той става най-масовият реактивен пътнически самолет в Съветския съюз и до края на века са построени около 1000 машини. Част от тях са продавани в чужбина, включително в България. Производството е прекратено през 2013 г. и започва извеждането му от експлоатация. Сбогуването натъжи последния командир на полет с Ту-154.

"Това е най-легендарният самолет в съветската гражданска авиация. За съжаление той си отива", каза Александър Лешкевич, пилот първи клас.

Ту-154 не си отива окончателно. Машини от този тип остават в руски държавни организации като външното министерство, Федералната служба за сигурност и Министерството на отбраната.