Русия се сражава с 60-годишни танкове

Москва е загубила 3423 танка, 6703 бронирани бойни машини, 5307 автомобила и цистерни

Украйна
12:30 - 06 Март 2023
2741
Русия се сражава с 60-годишни танкове

От 6 март руските военни вкарват в употреба 60-годишни основни бойни танкове Т-62 в резултат на продължаващите загуби на тежка техника на фронта в Украйна. Това гласи най-новият доклад на разузнавателното звено към Министерството на отбраната на Великобритания.

Освен това съществува "реалистична възможност" 1-ва гвардейска танкова армия - елитните танкови сили на Русия - да бъде преоборудвана с Т-62, допълва британското разузнаване.

Според министерството около 800 танка Т-62 са били извадени от складовете и оборудвани с по-добри системи за прицелване, които "с голяма вероятност ще подобрят" представянето им по време на нощни операции.

В доклада се посочва също, че през последните дни в Украйна са били разположени и руски бронетранспортьори БТР-50, които за пръв път са въведени в експлоатация през 1954 г.

Според Министерството на отбраната тези по-стари модели са подложени на "много уязвимости на съвременното бойно поле" поради липсата на модерна броня.

По данни на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна - от началото на пълномащабното нахлуване на 24 февруари 2022 г. Русия е загубила 3423 танка, 6703 бронирани бойни машини, 5307 автомобила и цистерни с гориво.

По повод явната руска тактика да се разчита изключително на пехотни атаки в големи участъци на фронта, британското разузнаване обърна внимание във вчерашния си доклад на твърдения от мобилизирани руски войници, че нерядко са пращани на бой само с леко стрелково оръжие и лопати (вероятно за копаене на окопи).