Русия се закани да отговори на неприятелския акт на Чехия

По-рано днес Прага обяви, че гони двама дипломати след подаване на фалшив сигнал

Свят
17:06 - 05 Юни 2020
819
Русия се закани да отговори на неприятелския акт на Чехия

Русия ще отговори на решението на Чехия да експулсира двама служители на руското посолство, обяви руският депутат Владимир Джабаров пред РИА Новости.

Със сигурност ще последва реципрочна мярка, предупреди заместник-председателят на Комисията по външни работи към горната камара на руския парламент. Според него това ще влоши отношенията между двете държави и това е погрешен ход от страна на Прага.

По-рано днес Прага обяви, че гони двама дипломати след подаване на фалшив сигнал, че Москва планира да отрови трима чешки политици.

Междувременно руското посолство в Прага нарече решението "изфабрикувана провокация", която показва нежеланието на Чехия за нормализиране на обтегнатите отношения.

"Това е изфабрикувана провокация. Това е недружелюбна стъпка, която се основава на неподкрепени твърдения в медии, показва, че Прага не желае нормализиране на руско-чешките отношения, които се влошиха в последно време не по наша вина. Ние сме дълбоко разочаровани от този подход на нашите чешки партньори, които допълнително намалиха пространството за конструктивен диалог", подчерта посолството.

По-рано тази година седмичникът Респект съобщи, че чешките разузнавателни служби подозират, че руски агент е изпратен в Прага, за да отрови шефа на администрацията на 6-и район на чешката столица - Ондрей Колар, и кмета на града Зденек Хриб.

Руският външен министър Сергей Лавров се присмя на твърденията.

Москва и Прага са в противоречие, след като окръгът на Колар премахна статуята на командира от ВСВ Иван Конев, чиито армии освобождават Прага от нацистка окупация.

Отстраняването на статуята предизвика възмущение в Русия, която остро се противопоставя при всякакви опити за омаловажаване на решаващата й роля в победата над нацистите.

Чешката полиция засега не е открила доказателства за руски заговор за отравяне на пражки служители.