Русия се жалва в ООН за обстрела в Таганрог

Украйна
12:47 - 29 Юли 2023
3142
Русия се жалва в ООН за обстрела в Таганрог

Омбудсманът по правата на човека на Руската федерация Татяна Москалкова се е обърнала към Върховния комисариат на ООН за обстрела на жилищна инфраструктура в Таганрог, Ростовска област от вчера.

В социалните мрежи Москалкова заявява, че се е обърнала и към други "компетентни международни органи" с искането да дадат гласност и да обърнат внимание на обществеността към "този възмутителен факт на нарушаване на международното хуманитарно право от страна на украинските въоръжени сили".

Москалкова също така отбелязва, че целенасочените атаки над гражданска инфраструктура на РФ подлага на риск цивилното население - а това е тактика, която "безспорно свидетелства за терористичния характер на киевския режим".

Вчера при обстрел пострада заведение в един от големите градове на Ростовка област, който е един от прифронтовите райони на Русия. Таганрог се намира на брега на Азовско море - което още в първите дни на войната Русия обяви за вътрешно. Властите на Украйна не поеха отговорност за Таганрог, като ръководителя на президентската канцералия Михайло Подоляк заяви, че случилото се е следствие от "вътрешнополитически процеси на неконтролируем разпад на системите на управление на различни нива".

Прави впечатление изявлението на руските власти, включително Министерство на отбраната, което потвърди инцидента, но с утвърждаването, че изстреляните от украинците ракети са прехванати и свалени, а пораженията вследствие от паднали отломки.

В същия ден вчера, руската армия извърши обстрел в Днипро, където целта е била празната вечер сграда на СБУ, но бе засегната и съседната жилищна.