Русия ще изключи талибаните от списъка с терористични организации

Русия
15:37 - 02 Април 2024
1438
Русия ще изключи талибаните от списъка с терористични организации

Русия заяви, че има важни въпроси за обсъждане с лидерите на талибаните в Афганистан и работи за премахването им от списъка си на забранените терористични организации, съобщава "Ройтерс".

"Това е страна, която е до нас, и ние по един или друг начин общуваме с тях", отбеляза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Трябва да разрешим наболели въпроси, това също изисква диалог, така че в това отношение ние общуваме с тях практически като всички останали - те са де факто властта в Афганистан", посочи той.

Песков не даде подробности по "наболелите въпроси". Миналия месец обаче Русия претърпя най-смъртоносната си атака от 20 години насам, след като въоръжени мъже нахлуха в концертна зала край Москва, убивайки най-малко 144 души.

Бойци на "Ислямска държава" поеха отговорност за нападението, а американски служители съобщиха, че разполагат с разузнавателна информация, че афганистанският клон на мрежата - "Ислямска държава-Хорасан", стои зад атентата.

От самото начало обаче Москва заяви, че търси украинска връзка при атаката - нещо, което Киев и Съединените щати категорично отхвърлиха.

Талибаните се върнаха на власт в Афганистан през 2021 г. след изтеглянето на водените от САЩ чуждестранни сили. Досега обаче те остават в списъка на организациите, които Русия определя като терористични.