Русия ще накаже Уикипедия заради "фейкове" за Украйна

Уикипедия стана един от последните налични източници на проверена информация за войната

Русия
14:39 - 20 Юли 2022
3093
Русия ще накаже Уикипедия заради "фейкове" за Украйна

Руският орган за наблюдение на комуникациите "Роскомнадзор" заяви в сряда, че предприема стъпки за наказване на Фондация "Уикимедия", собственик на онлайн енциклопедията "Уикипедия", за нарушаване на руските закони около конфликта в Украйна.

В изявление "Роскомнадзор" каза, че в "Уикипедия" все още има "забранени материали, включително фалшификати за хода на специалната военна операция на територията на Украйна", и че търсачките ще бъдат използвани, за да информират потребителите, че "Уикимедия" нарушава руското законодателство.

Пишейки в "Телеграм", заместник-председателят на Комисията по информационна политика на руския парламент Антон Горелкин каза, че връзките към "Уикипедия" ще бъдат придружени от отказ от отговорност, предупреждаващ потребителите за правни нарушения от Фондация "Уикимедия".

"Роскомнадзор" каза, че мерките ще останат в сила, докато Фондация "Уикимедия" се приведе напълно в съответствие с руското законодателство.

Фондация "Уикимедия" на 13 юни обжалва решение на московски съд за глоба от пет милиона рубли (174 хил.лв) за отказ да премахне материали, които Русия счита за "дезинформация", от статии в "Уикипедия" на руски език за конфликта в Украйна, включително "Руската инвазия в Украйна", "Война". Престъпления по време на руската инвазия в Украйна", и "Клането в Буча".

"Уикипедия", която казва, че предлага "втората чернова на историята", е написана и редактирана от доброволци на повече от 300 езика.

Със затварянето на голяма част от руските независими медии след нахлуването в Украйна, "Уикипедия" стана един от последните налични източници на проверена информация за войната, достъпна за руснаците.

Русия въведе широкообхватни нови закони за споделяне на информация за конфликта в Украйна малко след началото на руската инвазия на 24 февруари тази година. Този закон се прилага и срещу чуждестранни физически и юридически лица.

Наративите около конфликта, най-големият в Европа от 1945 г. насам, са силно оспорвани. Русия не нарича случващото се "война" или "нашествие", като криминализира използването на двете думи и вместо това го определя като "специална военна операция" за "демилитаризиране и денацифициране" на Украйна.

Украйна и Западът казват, че така Русия иска да оправдае агресивната си война в имперски стил.