Русия ще назначи нов посланик в САЩ

САЩ
15:34 - 07 Октомври 2024
1593
Русия ще назначи нов посланик в САЩ

Москва ще назначи своевременно нов посланик в САЩ, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Песков отхвърли спекулациите за влошаване на отношенията с Вашингтон след изтичането на мандата на настоящия посланик Анатолий Антонов. Роденият в Сибир 69-годишен дипломат от кариерата оглавяваше руското посолство във Вашингтон от 2017 г. През юли той каза, че срокът на назначението му изтича.

Песков заяви, че за момента не е планирана среща на президента Владимир Путин с Антонов, но добави, че посланикът има възможност да докладва на президента ежедневно.

Сегашната конфронтация между Русия и Запада по отношение на Украйна няма аналог в историята, припомня Ройтерс.

Песков съобщи, че държавният медиен холдинг ВГТРК е станал мишена на безпрецедентна хакерска атака и че компанията работи за преодоляване на последствията. По-рано холдингът уведоми, че онлайн услугите ѝ са били подложени на кибератака през нощта, но излъчванията по радиото и телевизията работят нормално.

Говорителят на Кремъл заяви, че специалистите работят, за да установят кой стои зад атаката, определяйки медийния холдинг като част от жизненоважната инфраструктура.

"Нашият държавен медиен холдинг, един от най-големите, се сблъска с безпрецедентна хакерска атака срещу цифровата си инфраструктура", заяви Песков пред медиите.

Засега Ройтерс не е получил коментар от ВГТРК.

Говорителят на Кремъл коментира също статия във в. "Уолстрийт джърнъл", според която руският търговец на оръжие Виктор Бут се е опитвал да посредничи при продажбата на леки оръжия на подкрепяните от Иран йеменски бойци хуси. Песков определи информацията в публикацията като фалшива. Според вестника Бут, който беше осъден от САЩ по обвинения в трафик на оръжие и освободен при размяна на затворници през 2022 г., отново се занимава с международна търговия с оръжие.

Дмитрий Песков заяви днес, че Москва е склонна да разглежда историята като принадлежаща към "категорията на фалшификатите".

Славата на Бут, разменен преди две години за американската баскетболна звезда Бритни Гринър, вдъхнови създателите на филма "Господарят на войната". В него ролята на Юрий Орлов (персонаж, чийто първообраз е Бут) се играе от Никълъс Кейдж, отбелязва БТА.