Русия ще създаде нова мобилна операционна система

Иновацията ще е базирана на публично достъпното ядро ​​на Android

Новини
12:44 - 03 Януари 2023
2071
Русия ще създаде нова мобилна операционна система

Група големи руски ИТ компании, включително VK, Yandex, Sberbank и Rostelecom, възнамеряват да разработят собствена операционна система, базирана на Android. Освен това ще бъде представена и платформа, която може да замени Google Mobile Services (GMS).

За целта ще бъде създадена съвместна фирма.

Новата ОС ще използва публично достъпното ядро ​​на Android, като за нея ще бъде създадена алтернативна платформа, предоставяща мобилни услуги вместо Google Mobile Services (GMS).

Тази операционна система ще е предназначена за широк кръг потребители, докато Aurora OS, рекламирана от Rostelecom, е предимно за корпоративни клиенти.

Според източници от индустрията все още не е сключено официално споразумение, но компаниите са готови да го подпишат. В същото време Rostelecom ще продължи да развива Aurora за корпоративния и публичния сектор.

Комерсант отбелязва, че руските власти всъщност следват пътя на Huawei. След като компаниите, по инициатива на американските власти, отказаха да си партнират с Google още през 2018 г., тя започна да разработва собствен проект HarmonyOS със собствени услуги и магазин за приложения.

Според източниците на Комерсант стартирането на платформа за мобилни услуги, базирана на Android, ще бъде по-лесно, отколкото използването на разработки, базирани на операционната система Aurora, особено след като магазинът за приложения RuStore вече е стартиран от VK.

Твърди се още, че създаването на екосистема, базирана на Android, ще струва „в пъти по-евтино“ от проекта на Rostelecom, а актуализирането му ще бъде много по-лесно поради наличието на нов софтуер на сайта на Google. Според някои доклади разработването на операционна система, базирана на Android, ще отнеме не повече от година.