Русия ще удължи капиталовия контрол

Русия
14:47 - 02 Март 2023
1557
Русия ще удължи капиталовия контрол

Руската централна банка ще удължи капиталовия контрол върху тегленията в брой на чужда валута и трансферите в чужбина, заяви гуверньорът Елвира Набиулина, цитирана от Ройтерс.

В рамките на конференция тя посочи, че руската икономика в момента се нуждае от значителен допълнителен ресурс, за да остане над повърхността.

По думите й много от рестрикциите са били облекчени или вдигнати, но сегашните икономически условия налагат да останат в сила. "Крайните срокове за ограниченията на теглене на чужда валута в брой, трансфери в чужбина и на тегленията от страна на граждани от "неприятелски" страни наближават. Всички те ще бъдат удължени", обяви Набиулина.

Тя освен това предупреди, че банковата система е изправена пред "системни рискове", тъй като банките са под силен натиск след спада на печалбите си през миналата година, но същевременно се опита да омаловажи ефекта от западните санкции. "Скорошното включване на нови банки в санкционния списък не се възприема като шок и не създава системни рискове", каза Набиулина.

Миналата седмица САЩ и Великобритания санкционираха още няколко руски банки, а ЕС отряза други от системата СУИФТ, сред които банка "Тинкоф" и частната "Арфа банк".