Русия скастри ЕС за имунизационните паспорти

Австрийският канцлер Себастиан Курц от своя страна настоява за цифрова карта

Свят
15:12 - 02 Март 2021
2905
Русия скастри ЕС за имунизационните паспорти

Руският външен министър Сергей Лавров настоя, че плановете на Европейския съюз за въвеждане на COVID паспорти биха били в противоречие с доброволната ваксинация, като подчерта, че руските граждани не трябвало да бъдат дискриминирани по никакъв начин от този ход.

"Това означава, че хората ще бъдат принудени (да се ваксинират), ако хората, разбира се, искат да пътуват, а в Европа хората трудно могат да си представят живота си, без да се движат (свободно) между страните членки на ЕС", отбеляза руският първи дипломат.

Междувременнно белгийският външен министър Софи Вилмс подчерта, че паспортите за коронавируса не могат да бъдат задължителни за преминаване на граници между страни членки на ЕС.

"Страхуваме се, че ваксинацията ще се превърне в своеобразен филтър за влизане в страната. Считаме това за неприемливо и дискриминационно. Нашата система за ваксинация не е задължителна за всички, затова или правите ваксинацията задължителна, което не е наш избор, или дискриминирате свободно движение, което е недопустимо", коментира Вилмс.

Идеята за въвеждане на паспорти за ваксинация предизвика смесена реакция от страните-членки на ЕС. Френските и германските власти отбелязват, че е твърде рано да се разрешат паспортите поради слабите данни за ефикасността на ваксината. Според тях групи, които нямат приоритет да получават ваксини, също могат да се сблъскат с дискриминация.

Австрийският канцлер Себастиан Курц от своя страна настоява за цифрова карта, подобна на тази на Израел, и обеща да направи държавно посещение в Тел Авив заедно с датския премиер Мете Фредериксен по-късно през март.

В същото време британстко-шведската фармацевтична компания AstraZeneca съобщава, че няма да може да осигури поне половината от обещаните дози ваксини на блока през второто тримесечие на годината, което води до голямо забавяне на европейските кампании за ваксинация.