Русия скочи на ЕС заради Беларус

Политика
19:30 - 01 Септември 2020
2482
Русия скочи на ЕС заради Беларус

Призивите на ЕС за увеличаване на финансирането за белоруската опозиция противоречат на принципа за ненамеса във вътрешните работи на суверенните държави, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от РИА Новости.

На 27-28 август в Берлин се проведе неформална среща на министрите на външните работи на страните от ЕС. В коментар на Захарова, публикуван на уебсайта на руското външно министерство, се отбелязва, че външните министри на страните от Европейския съюз са обсъдили, наред с други неща, актуалните събития в Беларус.

"Отбелязваме със съжаление, че Европейският съюз не можа да устои да се опита да повлияе на ситуацията в тази братска страна. Вместо сдържаност и такт, които са толкова необходими за създаване на условия за широк национален диалог, се дава предпочитание на използването на нелегитимни едностранни санкции. Все по-гръмко звучат призиви за увеличаване на финансирането на белоруските опозиционни структури, включително тези, които получават помощ в съседните с Беларус европейски страни “, подчерта Захарова.

„Тези призиви противоречат на принципа за ненамеса във вътрешните работи на суверенните държави, залегнал в Заключителния акт от Хелзинки“, каза тя.

„Надяваме се, че Европейският съюз ще приведе своите насоки за външна политика в съответствие с този и други основни принципи на общата европейска сигурност“, заключи говорителят на руското външно министерство.