Русия спря да използва SWIFT за преводи вътре в страната

Новини
17:18 - 02 Октомври 2023
1849
Русия спря да използва SWIFT за преводи вътре в страната

От началото на октомври банките в Русия могат да използват само местната инфраструктура за обмен на финансова информация при преводи вътре в страната. Причината - в сила влезе решението на Централната банка за спиране на използването на глобалната система SWIFT за тези цели, пише "Известия".

След нахлуването на Русия в Украйна редица големи местни банки като Сбербанк, ВТБ и др. бяха изключени от превърналата се в стандарт международна система за обмен на информация SWIFT. Това ускори работата по внедряването на паралелна инфраструктура вътре в Русия.

Това е процес, започнал още през 2014 г. - след анексирането на Крим за първи път беше повдигнат въпроса за изваждане на страната от SWIFT. Това даде тласък на проекта за местната Система за предаване на финансова информация (СПФС).

Към момента към нея са включени повече от 400 участници, сред които 100 от 12 държави извън Русия.

През март 2023 г. Централната банка на Русия взе решение от 1 октомври тази година информацията за преводите вътре в страната да минава само през СПФС и "собствените банкови системи или услуги на местни руски компании".

Все още банките, които имат достъп до SWIFT, могат да го използват за трансгранични преводи. Изискването за местна инфраструктура не се отнася и за случаите, когато такава информация се предава в рамките на платежната система за разглеждане на заявленията на клиентите за транзакции с използване на електронни платежни средства.