Русия стана вторият най-голям доставчик на втечнен газ за Испания

Новини
13:27 - 13 Май 2024
1442
Русия стана вторият най-голям доставчик на втечнен газ за Испания

Русия продължава да укрепва позицията си на основен доставчик на втечнен природен газ (LNG) за испанския пазар, и то в условията на санкции. Това съобщава ТАСС, като се позовава на информация от испанската енергийна компания Enagás.

За януари Русия беше третият най-голям доставчик на синьо гориво на Испания, след САЩ.

През април тази година страната е закупила повече от 5,3 хил. GWh руски втечнен природен газ, което е една пета от общия внос на страната за месеца. По този начин, Руската федерация за миналия месец стана вторият най-голям доставчик на този енергоизточник за страната, като първата позиция е за Алжир. За първите 4 месеца (януари - април) на 2024 г., Испания е закупила общо над 26,8 хил. GWh природен газ от Русия.

По думите на руския посланик в Мадрид Юрий Клименко, за 2022 г. и 2023 година

Испания е била най-големият вносител на руски втечнен природен газ сред страните от ЕС.

Освен това руският посланик смята, че Испания не е заинтересована да се откаже от сключения по-рано дългосрочен договор с Русия за внос на големи обеми газ.

В същото време, наскоро стана известно, че Брюксел възнамерява да засили натиска върху редица свързани с Русия проекти за втечнен природен газ, като въведе ограничения за транспортирането на руски втечнен газ за трети страни.