Русия свърза смъртта на Раиси със санкциите на САЩ срещу Иран

САЩ
14:29 - 21 Май 2024
3146
Русия свърза смъртта на Раиси със санкциите на САЩ срещу Иран

Санкциите на Съединените щати влошиха безопасността на въздухоплаването. Това коментира руският външен министър Сергей Лавров по повод катастрофата с хеликоптер, при която загина иранският президент Ебрахим Раиси, съобщава "Ройтерс".

По информация на иранските медии има кадри, които показват, че произведеният в САЩ хеликоптер Bell 212, с който е пътувал Раиси във фаталния ден, се е блъснал в планински връх. Все още обаче няма официална информация за причината за авиокатастрофата.

Иран беше основен купувач на хеликоптери Bell преди Ислямската революция от 1979 г., въпреки че точният произход на разбилата се машина не беше ясен. Санкции, продължаващи от десетилетия, затрудняват Техеран да се снабдява с части или да обнови своите вертолети.

"Американците отричат ​​това, но истината е, че други страни, срещу които САЩ обявиха санкции, не получават резервни части за американска техника, включително авиационна", посочи Лавров за катастрофата.

"Говорим за умишлено нанасяне на щети на обикновените граждани, които използват тези превозни средства, а когато не се доставят резервни части, това е пряко свързано с намаляване на нивото на безопасност", категоричен бе той.