Русия: Търсенето на петрол ще нарасне с 2,4 млн. барела на ден през 2023 г.

Новини
17:14 - 04 Август 2023
2820
Русия: Търсенето на петрол ще нарасне с 2,4 млн. барела на ден през 2023 г.

Глобалното търсене на петрол се очаква да нарасне с 2,4 милиона барела на ден тази година, като това прави пазара балансиран, заяви в петък руският вицепремиер Александър Новак, предаде Ройтерс.

Руският добив на петрол остава стабилен на около 9,5 млн. барела на ден, каза той след среща на Съвместния мониторингов комитет на производителите от формата "ОПЕК +".

"Русия е напълно ангажирана с постигнатите споразумения и като цяло в рамките на "ОПЕК +" ние сме в пълно съответствие с нашите задължения“, посочи Новак пред руската държавна телевизия.

По-рано тази седмица Саудитска Арабия и Русия поеха допълнителни ангажименти, извън споразумението "ОПЕК +", за да подкрепят цените на суровината, като Рияд се ангажира да удължи и през септември доброволния ангажимент за съкращаване на производството си с 1 млн. барела дневно, а Русия - с 300 хил. барела на ден.

"Според нас днес пазарът е стабилен. Цените са на приемливо ниво. Благодарение на мерките, предприети от "ОПЕК +", включително и Русия, балансът между търсене и предлагане се поддържа", каза още Новак.