Русия търси подкрепа от Африка за своя износ на храни

Русия
13:20 - 04 Август 2023
1878
Русия търси подкрепа от Африка за своя износ на храни

На сайта на Кремъл е публикувано съвместно изявление на руския президент Владимир Путин и лидерите на африканските страни, участващи в мирната мисия в Украйна . В четвъртък вечерта съгласуваният документ беше публикуван от властите на Република Южна Африка (ЮАР).

В съвместно изявление лидерите отбелязаха постигнатия напредък по предложенията, обсъдени на първата им среща на 17 юни по отношение на хуманитарните въпроси, "по-специално тези, свързани с правата на децата във военни зони и обмена на затворници между Русия и Украйна, и се съгласиха, че хуманитарните усилията ще доведат до допълнителни резултати.

"Лидерите призоваха за конкретни стъпки за премахване на бариерите пред руския износ на зърно и торове, позволявайки възобновяване на пълното изпълнение на сделката за зърно", се казва в документа. Те също призоваха ООН "да вземе необходимите мерки за освобождаване на 200 хиляди тона руски торове, блокирани в морските пристанища на Европейския съюз, за ​​незабавна и безплатна доставка до африканските страни".

"Лидерите се споразумяха да продължат диалога по Африканската мирна инициатива, за да проправят пътя към мира", се казва в изявлението.

Путин се срещна с членове на африканската мирна мисия в края на юли в кулоарите на срещата на върха Русия-Африка, проведена в Санкт Петербург. На нея присъстваха лидерите на Египет, Република Конго, Сенегал, Уганда, Южна Африка, президентът на Коморските острови като председател на Африканския съюз и външният министър на Замбия.

Това са вторите подобни разговори през лятото. Първият се състоя на 17 юни в Константиновския дворец. Тогава Путин в частност отбеляза, че Москва не се е отказала да преговаря с Киев и че именно украинските власти са изхвърлили в "боклука на историята" проектодоговора, парафиран в Истанбул през март 2022 г. Както каза по-късно прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, след резултатите от преговорите руската страна подготви собствен проект на изявление, който беше предаден на южноафриканската делегация преди заминаването й от Санкт Петербург.